​İzmir İtfaiyesi Büyük Orman Yangını Tatbikatında

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü, AFAD ‘Büyük Orman Yangını’ tatbikatında görev aldı

Geçtiğimiz 2021 yılında Muğla ve Antalya bölgelerinde çıkan orman yangınlarından sonra  Mayıs 2022 sonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)  koordinatörlüğünde Antalya merkezli eş zamanlı başlayan ‘Büyük Orman Yangını’ tatbikatı Adana, Mersin ve Muğla’da gerçekleştirildi.

Tatbikat kapsamında, 20 ilden 808'i gönüllü olmak üzere 4 bin 939 personel, 16'sı hava aracı olmak üzere toplam 900 araç görev aldı.
Muğla da gerçekleştirilen tatbikata İzmir, Manisa, Aydın illerinden de İtfaiye birimleri katıldı. 150 araç, 4 helikopter ve  orman gönüllülerinin de katıldığı tatbikatta;  düşen helikopterden kazazede kurtarma, alevlerin yaklaştığı yerleşim alanlarında tedbir ve önleme çalışmaları yapıldı.

İzmir adına tatbikata katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü 1 araç ve 5 personel ile görev aldı.
Geçen sene yangının çok yaklaştığı Akkaya Köyü’nde görevlendirilen İzmir İtfaiyesi ekibi, senaryoda öngörülen yangının yayılmasını önleme ve yerleşim yerinin korunması için tedbirlerin alınmasında görevlendirildi.

Tatbikata katılımlarını değerlendiren İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Yaşar Korkmaz “Bu tatbikatlar yaz aylarına hazırlık açısından önemli. Tatbikatta  toplanma bölgeleri, birimler arası eşgüdümlü koordinasyon kurulması, personelin durumu,  yangına su tedariki, lojistik desteğin sürekliliğinin sağlanması gibi konular üzerinde çalıştık. Geçen sene yangında kazandığımız ortak deneyimlerimizi de geliştirip, kendi gücümüzü ve durumumuzu da değerlendiriyoruz” dedi.

Aynı dönemde İzmir ormanlarında çıkan yangınlarla da mücadele eden İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı 2021 yılında Muğla Manavgat, Marmaris, Bodrum ve Milas’ta 54 personel, 6 itfaiye arazözü, 25 su tankeri, 3 itfaiye hizmet ve lojistik destek aracı ile hizmet vermiştir.
Muğla'da geçtiğimiz yıl Bodrum, Milas, Köyceğiz, Marmaris, Fethiye, Seydikemer, Menteşe, Yatağan ve Datça ilçelerinde Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayında çıkan orman yangınlarında yaklaşık 52 bin hektar alan zarar görmüş,  yangınlar sonrasında 62 mahallede 13 bin 768 hane ve 38 bin 715 kişi tahliye edilmişti.

İzmir de Durum Nedir?
Son bir yıllık dönemde İzmir itfaiyesi olası bir yangında ilk müdahale için orman köylerine geçen sene 65,  bu sene ise 57  tanker dağıttı. Kapatılan İl Özel İdaresi’nden gelen tankerlerle toplam 313 tanker köylerimize ulaşmış oldu.

Ayrıca orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek amacıyla, Türkiye'de bir ilk olan Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) belediyenin ilgili birimleriyle ortak proje olarak geliştirildi.
12 telsiz kulesinden; İzmir’in ormanlık alanların yüzde 46’sı gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi “yapay zeka” ile 24 saat izleyen kameralarla en ufak bir dumanı dahi konumuyla anında tespit edebiliyor. Tespit edilen konumdaki yangına İtfaiye Personeli sevk edilirken, civar köy muhtarları da kısa mesaj (SMS) vasıtasıyla, tankerlerle müdahale etmeleri için bilgilendiriliyorlar.

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı  hava sıcaklıklarının artmasıyla, 7 ilçede bulunan orman köylerine Orman Bekleme noktası oluşturdu.

Orman yangınları için uyarılarda da bulunan İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, “Yangınların yüzde 48’i sigara izmaritinden çıkar bu konuda çok dikkat edilmeli, özellikle piknik ve mesire alanlarına yangın çıkartabilecek tüp, mangal gibi malzemelerle girilmemeli. Vatandaşlar gözetimsiz veya kontrol dışı bir yangın görürse derhal Acil Çağrı Merkezi ‘112’yi tuşlayarak ‘Yangın İhbar Hattı’ ve Acil İzmir Uygulamasına resmini atarak iletişime geçebilir” dedi.