Acil Hizmetlerde Yeni Nesil Teknolojiler Sempozyumu’nun 5ncisi tamamlandı

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği ortaklığında yapılan Acil Hizmetlerde Yeni Nesil Teknolojiler konulu sempozyumun 5ncisi tamamlandı.

Avrupa Birliğinin Acil Sağlık Hizmetlerine yönelik ortak proje çalışmalarından yürütüldüğü iProcureSecurity PCP'nin  Acil Hizmetlerde Yeni Nesil Teknolojiler konulu sempozyumların Türkiye ayağının beşincisi tamamlandı.
Türkiye'den İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve  Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği  ortaklığında  düzenlenen sempozyumda, dünya genelinde acil sağlık hizmetlerinde kullanılan triaj uygulamalarında  karşılaşılan zorluklar, standardizasyon için neler yapılması gerektiği değerlendirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, bünyesinde bulunan paramedik personelleriyle birlikte, dünya genelinde kullanılan triaj uygulamaları için “zaman ve uygulama kolaylığı” sağlayacak ortak standartlarda yeni nesil  “Triaj Yönetim Sistemi” geliştirilmesi konusunda, Avrupa Birliği PCP projesini  desteklemektedir.

iProcureSecurity nedir?
Avrupa Birliği projesi  olan iProcureSecurity, Tıbbi Acil Durum Ekipleri, Acil Sağlık Hizmetleri Sistemlerini arasındaki sınır ötesi işbirliğini yoğunlaştırmayı ve birimler arasında operasyonel, prosedürel ve teknik standardizasyonu teşvik etmeyi amaçlı olarak çalışmaktadır.
Acil Sağlık Hizmetleri alanında yenilikçi  inovatif ürün ve çözümlerin geliştirilmesine yönelik teknik gereksinimleri karşılar.

Triaj Nedir?
Tıp alanında kullanılan triaj terimi, bir öncelik belirleme sistemidir.
Triaj, geniş kapsamlı olarak ilk kez I. Dünya Savaşında uygulanmıştır. Salgın hastalıklar, deprem gibi doğal ya da insan kaynaklı afetlerde acil hasta/yaralı değerlendirilmesinin doğru yapılması yapılan tedavinin başarı oranını arttırmaktadır. Bu uygulamanın en büyük artılarından biri can kayıplarını önlemesidir.

Sempozyum
Programa Türkiye'den katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı  ve Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği sempozyumda karşılaştıkları olayları, triaj ürünlerinde nelere ihtiyaç duyduklarını ve diğer yurt dışı ortaklarının bu programdan beklentileri hakkında genel bilgi verdiler.
Programa katılıp  yeni teknoloji ürünler geliştirmeye aday kurumların, ürün ve kullanıcı talepleriyle ilgili sorularını yanıtladılar. Program takvimi ve işleyişi ile ilgili genel soruları cevapladılar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse ve ekibi, sempozyumun 1nci ve 2nci  gününde İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının teknolojik gelişimini ve İzmir İtfaiyesi bünyesinde kullanılan yeni nesil teknoloji araç ve ekipmanlar hakkında bilgilendirme yaptılar.  Yangın ve kurtarma çalışmalarında, itfaiyenin gelecek için hedeflediği teknolojiler ve gereksinimleri hakkında katılımcılara çeşitli sunumlar yaptılar.
İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse “100 yıldan fazladır kullanılan triaj yönetim modüllerini geliştirmek ve yeni sistemler ekleyerek kolaylaştırmak adına yapılan, tüm sağlık ve kurtarma camiasının merakla beklediği bir projede bulunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
2nci gün sempozyum bitişini değerlendiren Derse “IProcure Security PCP projesindeki rolümüzü ve Triajlardaki eksikleri gösteren ve ne yapılması gerektiği ile ilgili sunumu gerçekleştirdik. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği ile yürütülen ortak projemiz ile önemli işlere imza atıyoruz. Emeği geçenlere, tüm paramedik ve itfaiye personelimize hayırlı olsun" dedi.

Sempozyumun ikinci gününde konuşmacı  olarak katılan, İtfaiye Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz İtfaiye Eğitim Takip programı ve Buca Toros'taki İtfaiye Eğitim Tesisinda gerçekleştirilen eğitimler hakkında genel bilgiler verdi. İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğünden Pelin Parlak ise Sanal Gerçekliği Artırılmış Deprem Simülatörü hakkındaki bilgileri aktardı.
İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü Şenol Dereköy, ürün geliştirme öncesi süreçte kitlesel kazalarda triaj konu ve yol haritasında kullanılan teknik alt yapı ve teknolojik ekipmanların faydalarına değindi. Katılımcılara sunumlarla itfaiyenin ve paramediklerin sistem içerisindeki yerleri hakkında bilgiler verdi.
Dereköy “İzmir İtfaiyesinin projeden beklentileri ve geliştirilecek olan ürünün sahada kullanımıyla birlikte Acil Sağlık Sisteminde bir devrim gerçekleştirilmesini hedef olarak görüldüğünü” belirtti.

Sempozyum’a  hem salondan hem de internet üzerinden akademisyenler, proje geliştirici kurumlar, ilk ve acil yardım okullarının öğrencileri, itfaiye ve diğer kurumların paramedik personelleri,  arama kurtarma dernek temsilcileri de dinleyici olarak katıldılar. Sempozyum da sunumlar ardından, dinleyicilerden gelen sorular ele alınıp, cevaplandırıldı.

Projenin Katılım Ortağı Ülkeler
iProcureSecurity programına ortak katılan 9 kurumun bulunduğu 5 ülkede de (Avusturya, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan) benzerleri düzenlenen sempozyumlarla iki yönlü bilgi alışverişi yapılıyor. Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen projede, çoklu yaralanmalarda kullanılmak üzere uluslararası standartlarda kullanılacak inovatif  “triaj ürünleri ve sistemi” geliştirilmeye çalışılıyor.