İzmir STK’larına Yangın Güvenliği ve Yangına Müdahale Eğitim desteği

İzmir İtfaiyesi sivil toplum kurumu gönüllülerine 3’er günlük Yangın Güvenliği ile Yangına Müdahale Eğitimlerini ve sertifikalarını verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kenti  afetlere karşı dirençli hale getirmek, olası afetlere hızlı ve etkili müdahale için, “Afete Hazır İzmir” sloganıyla 3’ü ilçe belediye arama kurtarma birimi olmak üzere ilimizde  gönüllü hizmet veren  12 Arama Kurtarma Derneği ile 29 Eylül 2021’de  işbirliği protokolü imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yapılan protokol ile, Bütünleşik  Afet Yönetimi Vizyonu ile ilimizin müdahale gücünü İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında geliştirerek arttırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, gönüllülük esasına göre hizmet veren  arama kurtarma dernekleri ile olay müdahalesi, yangın bilgisi, arama kurtarma bilgisi, olay yönetimi alanlarında yapılacak ortak eğitim, tatbikat, seminer, sempozyum  vb  etkinlikler  ile  afet ve acil durumlara karşı daha güçlü, etkin ve hazırlıklı olunması amaçlanmaktadır.

Protokol kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi tesisinde, protokol imzaladığı sivil toplum kurumu gönüllülerine 3’er günlük Yangın Güvenliği ile Yangına Müdahale Eğitimlerini ve sertifikalarını verdi.

Eğitimlerde; yanma, yanıcı, patlayıcı maddeler, yanma türleri, evreleri ve ısı transferleri, yangın yerindeki tehlikeli maddeler ve işaretleri, bunlara ilişkin önleyici tedbirler ile yangın durumunda uygulanacak hareket tarzları ve söndürme yöntemleri, kişisel koruyucu önlemler ve teçhizatları ile yangın söndürücüler, bakım ve kullanım süreleri, yangın hortumu açılması, toplanması, tabya kurulumu, Acil Eylem Planı, acil durum ekiplerinin oluşturulması, kazazedelerin taşınması,  gibi çeşitli konular işlendi.
Eğitimlerin uygulamalı safhalarında, yangınlara (kuru tozlu) yangın söndürücüler bireysel müdahaleler ile endüstriyel yangınlarda görev dağılımı ve ekip halinde müdahale uygulamaları yapılıyor.

Eğitimlere:  İZMAK (İzmir Arama Kurtarma ve Yardımlaşma Derneği), TAMGA-İZMİR (Uluslararası Arama Kurtarma Ve Yardım Derneği), MAKUR (Menemen Belediyesi Arama Kurtarma Birimi), İzmir Mağara Araştırma Derneği (İZMAD) , BUCAKUT (Buca Belediyesi Arama Kurtarma Birimi),ÇAK (Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma), TAKED (Tire Arama Kurtarma ve Eğitim Derneği), ÖDAK (Ödemiş Arama ve Kurtarma Derneği), MAK (Menderes Belediyesi Arama Kurtarma Birimi), İzmir Dağcılık Federasyonu üyeleri katılım sağladı.

Protokol kapsamında Arama kurtarma ekiplerine  İtfaiye Eğitim Tesisi kullanımı, ekipman desteği verilirken, ekipler ile büyük yangın ve kurtarma olaylarında koordinasyon kurularak destek alınmaktadır. Ayrıca İtfaiye Dairesi Başkanlığımız tarafından 2023 yılı içerisinde kentsel arama kurtarma ile ilgili eğitimler planlanmaktadır.