2020 zorlu geçti: Büyük depremler etkili oldu

İzmir İtfaiyesi ekipleri; geçen yıl tam 12 bin 71 yangına müdahale ederken; özellikle depremlerde her türlü kurtarma, enkaz kaldırma, deprem çadırı kurma kaldırma ve afet anında yapılması...

2020 de zorladı
Kentte çıkan orman, fabrika ve ev yangınları nedeniyle 2019 yılını oldukça zorlu geçiren ateş savaşçıları, 2020 yılında da bunların yanında büyük tahribata neden olan depremlerde de canları pahasına görevden göreve koştu. Tehlike dolu anlar yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, İzmirlilerin can ve malını korumak adına başarılara imza attı. Daire Başkanlığı ekipleri; geçen yıl tam 12 bin 71 yangına müdahale ederken; özellikle depremlerde her türlü kurtarma, enkaz kaldırma, deprem çadırı kurma kaldırma ve afet anında yapılması gereken bir çok görevi yerine getirdi. Bunların yanında yine su baskını, trafik kazası, çatı uçması-ağaç devrilmesi vb. çalışmalarda da etkin rol oynadı. Zorlu çalışmaların bir nebze olsun rahatlatan yönüyse 12 bin 71 yangının yüzde 95,26'sının (11 bin 499 adet yangın) etkin mücadeleyle başlangıç halindeyken söndürülmesi oldu.
Son teknoloji ürünü donanımları, profesyonel ve etkin mücadele güçleri ile sadece kentte değil Türkiye çapında da ilgi gören İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri; kentin ve kentlinin can ve mal güvenliği için özverili çalışmalarını geçtiğimiz yıl da sürdürerek tam 12071 yangına başarıyla müdahale etti. Bu yangınlardan 172 adedi (% 1,42) tamamen, 400 adeti (% 3,31) kısmen yanarak kurtarıldı; 11 bin 499 adeti (% 95,26) ise başlangıç halindeyken söndürüldü.
Yangınların 5338 adetinin (%44,2) merkez ilçelerde meydana gelmiş olması da bir diğer dikkate değer verilerden birisi olarak kayıtlara geçti.

Depremler büyük tahribat yarattı
7/24 görev yapan özverisi yüksek meslek grupları arasında en başta yerini alan itfaiyeciler, 30 Ekim 2020 Cuma günü meydana gelen deprem felaketinin yaralarının sarılması için de etkin rol oynadı. Depremin ilk dakikalarından itibaren hemen teyakkuza geçen yönetim kadrosu ve itfaiye ekipleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarının sonlandırıldığı güne kadar geçen süre zarfında canını dişine taktı. Genellikle uykusuz, kimi zaman günde 2-3 saatlik uykuyla dur durak bilmeden arama kurtarma çalışması yürüten İzmir İtfaiyesi tam kapasite çalıştı. Teşkilatın arama kurtarma ekipleri deprem felaketinde meydana gelen enkazlardan bir çok vatandaşı canlı olarak kurtardı. Ağır hasarlı binalardan ise vatandaşları sağlıklı bir şekilde tahliye etti. İtfaiyenin tüm araç-gereç ve ekipmanın kullanıldığı çalışmalarda paramedikler, sağlık personeli, yangın müdahale ekipleri ve İzmir İtfaiyesi'nin sertifikalı-ödüllü köpekleri İzci, Betty ve Asil de dur durak bilmeden İzmirlilere afet sonrası hizmeti verdi. Arama kurtarma köpeklerinin yer işaretlemesi ve tespitleri sonucu enkazdan bir çok vatandaş sağ olarak çıkarıldı.
Afet sonrası evsiz kalan İzmirliler için hayati önem taşıyan envanterindeki yüzlerce deprem çadırını kuran itfaiye ekipleri bunları hızla kullanıma sundu.

Minik dostlara can oldular
Deprem felaketinden insanlar kadar minik dostlar da etkilendi. İzmir İtfaiyesi, felaket sonrası başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, onları da ihmal etmedi. Enkaz altlarından bir çok kedi sağlıklı bir şekilde kurtarılırken, diğer yandan ağır hasarlı binalarda mahsur kalan kediler de emniyet sınırları içerisinde merdivenli araçlar yardımıyla bulundukları yerlerin penceresinden alındı. Kurtarılan bu "can"lar İzmir Büyükşehir Belediyesi Acil Müdahale ekiplerinin nakil araçlarıyla Kültürpark'taki Küçük Hayvan Polikliniği'nde tedavi altına alındı.

İzmir onlara emanet
İzmir İtfaiyesi, başarıyla yaptığı yangın müdahalelerinin yanısıra sıkıntıya düşülen bir çok alanda da İzmirlininin yardımcısı oldu. İzmir İtfaiyesi; Dağda kurtarma, suda kurtarma, sel baskınında kurtarma, kuyudan kurtarma, ceset çıkarma, araç içinde mahsur kalma, binada mahsur kalma, asansörde sıkışma, ağaç devrilmesi, çatı -tabela uçması, gaz kaçağı, hayati tehlike arz eden acil durumlarda kapı açma, sıkışmalı trafik kazasında kurtarma, su baskınında tahliye ve intihar girişimlerinde kurtarma gibi bir çok konuda kentlinin başvurduğu adres oldu. Toplam 2 bin 907 acil insan kurtarma müdahalesi yapıldı.

Sadece depremde değil 365 gün
İtfaiye ekipleri, her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da hayvanların kurtarıcı meleği oldu. Araba motorlarına, yürüyen merdivenlere, bina boşluklarına vb. yerlere sıkışan veya düşen kediler, başı derde giren köpekler, küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları itfaiye ekiplerinin güvenli ellerinde tekrar can buldu. Can dostların kurtarma müdahalesi toplam 4 bin 684 olurken, bunların %70,5'i kedi kurtarma olarak kayıtlara geçti.

Eğitim önemli
İzmir İtfaiyesi; hizmet içi eğitimleriyle profesyonel yangın müdahale ekiplerini sürekli dinamik tutup, güncel bilgilerle donatmayı sürdürürken diğer yandan da gönüllü itfaiyecilere, çeşitli kurum ve kuruluşlara, okullara, muhtarlara verdiği eğitimlerle de kentte göz doldurdu. Bu eğitimlerden toplam 13 bin 784 katılımcı faydalandı. Pandemi döneminde ise eğitimlerin etkinlik ve verimliliğini sürekli kılabilmek amacıyla, online eğitim hizmeti şeklinde sürdürülmektedir.

Bunların dışında ise;
İzmir İtfaiyesi, çeşitli emniyet refakati, su baskını vakası, tetkik, kontrol gibi 5 bin 333 hizmet gerçekleştirdi.