İlkyardım Hayat Kurtarır

İzmir Büyük Şehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanlığı, itfaiye personeli eğitimlerini güncellemeyi sürdürüyor.

İzmir Büyük Şehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğünün, İlkyardım Birimi tarafından gerçekleştirilen eğitimde, afet ve krizlerin hemen sonrasında kazazedeye uygulanan ilk yardım teknikleri yanında, felaketzedenin ve müdahale eden personelin psikolojik travmadan  korunmasının temel bilgileri anlatıldı.

İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Eğitmenlerine ve personeline verilen bilgiler, İtfaiye-Aks personelinin bilgi güncellemesinde ve göreve yeni başlayacak adayların eğitiminde kullanılıyor.

Psikolojik travmadan korumanın  faydaları
Psikolojik Travmadan Koruma Teknikleri (PTKT), kazazedeleri bulundukları durum içinde yardım çabalarını daha kolay kabullenmesini ve işbirliği yapmasını sağlar.

PTKT, ilkyardım uygulayan personelin görev esnasında maruz kaldığı duygusal, fiziksel ve sosyal krizlerden doğan risklerden korunmasını, ihtiyaçlarına erişebilmesini ve duygusal olarak rahatlamasını amaçlamaktadır.

Travmaların sonuçları
Nedenleri ne olursa olsun, travmalar pek çok rahatsızlığın arkasına saklanarak bireylerde çaresizlik, çıkmazda hissetme, suçluluk psikolojisi, özgüven yitimi, ruhsal enerjinin boşa harcanması, karar vermede zorluklar ve sosyal fonksiyon kaybı gibi olumsuz etkilere sebep olurlar.
PTKT bilinmediği veya önemsenmediği takdirde, travmaya maruz kalmış kişiye uygulanacak terapi ve tedavilerin uzun vadeli faydaları düşük olmaktadır.