İzmir İtfaiyesi elektrikli araç yangınları için hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, kullanımı yaygınlaşan elektrikli araçlarda çıkabilecek olası yangınların söndürülmesinde ve kazalarda kullanılacak teknikler hakkında eğitim aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürlüğü personeli, İzmir’de toplu ulaşımda kullanımı yaygınlaşan elektrikli araçlarda oluşabilecek yangınlar ve kazalar için hazırlanıyor.
İzmir İtfaiyesi Eğitim Şube Müdürlüğü, hizmet içi eğitimlerle tüm itfaiye gruplarındaki personele gruplar halinde, uluslararası standartlarda “Elektrikli Araçlarda Kurtarma ve Müdahale Eğitimi” verdi.

2 saat teorik, 1 saat uygulamalı olarak iki bölümden oluşan eğitimlere, Eshot ve (CENTRAVEL) CTV otobüslerin üretici firma yetkilileri de katıldı.

Teorik eğitimler; elektrik araç ve olası yangın türleri ile müdahale şekilleri, trafik kazalarında alınması gereken önlemler prosedürlerini içeriyor.

Eshot bünyesinde kullanıma alınan CTV otobüslerinin teknik özellikleri, alınan güvenlik önlemleri, akü-bataryalar-kablo bağlantılarının konumları ile acil durumlarda otobüslerin tahliyesi konuları da eğitimde yeraldı.

Uygulamalı eğitimde, CTV yetkilileri otobüslerin teknik donanımı ve otobüslerdeki yerleri hakkında İtfaiye personeline bilgilendirdi.

Uygulamaya katılan İtfaiye Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz teknik konuları hakkında bilgi verdi.
İç Hizmet Eğitim Amiri Bülent Yanaşık, acil durumda güç bağlantılarının nasıl kapatılması gerektiği, otobüslerin içeriden ve dışarıdan nasıl tahliye edileceği,  cam ve kapılarda alınan acil durum önlemlerini anlattı.
Yanaşık, “Yangın sonrası otobüsün bataryaları olası bir kısa devre yangınına karşı 24 saat daha gözlem altında tutuluyor.” dedi.

Dönüşümlü olarak görev yapan İç Hizmet Eğitmenleri, Ahmet Taşan, Ahmet Koca, Sinan Mısırlı, Mustafa Yatım, Onur Alp, Turaç Küçük  teorik ve pratik derslerde elektrikli araçlarda çıkan yangınlarda, başlangıç durumunda kuru kimyevi köpükle müdahale edilebileceğini, ilerleyen yangınlarda CAFS (basınçlandırılmış kuru köpük) ile müdahale edilmesi gerektiğini söylediler.
Eğitmenler, “Otobüslerdeki elektrik aksamından dolayı, su kullanımının son çare olduğunu ve müdahale esnasında akü ile pillerden çıkan toksik gazlara karşı  maske kullanımı gerektiğini” özellikle vurguladılar.

Uygulamalı tatbikat, CAFS köpüğün kullanım ayarlarının nasıl yapıldığı ve otobüse müdahale sonucu köpüğün etkilerinin gösterilmesi ile tamamlandı.

Tüm Arazözlerde CAFS var
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın tüm arazöz araçlarında, 7-9 atmosfer basınç ile çalışan CAFS sistemi mevcut. Basınçlandırılmış kuru köpük CAFS yüzeye yapışarak hava ile temasını kesiyor ve malzemeyi de soğutuyor.

Çevreci Enerji Şart
Enerji tasarrufu, sürdürülebilir ve çevreci nitelikleri nedeniyle trafikteki elektrikli taşıt sayısı artıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım filosunu elektrikli otobüslerle sürekli güçlendiriyor.